понеділок, 22 лютого 2016 р.

Конспектування лекцій: 10 простих порад


Відвідування лекцій, семінарів та інших освітніх заходів потребує від Вас запам’ятовування великого обсягу інформації. Для того, щоб отримана інформація стала для Вас знанням, її потрібно законспектувати. Пропонуємо Вам ознайомитися з простими, але необхідними порадами щодо конспектування.


1. Не починайте конспектувати з перших слів лектора, дослухайте його думку до кінця і спробуйте її зрозуміти.
2. Починайте записувати, коли лектор закінчує викладення думки і починає її коментувати.
3. Необхідно виділяти окремі частини: заголовки, підзаголовки, висновки. Виділяти можна різним розміром, підкресленнями, іншим кольором (але не перестарайтесь). Формули, визначення, правила, цитати брати в рамку.
4. Використовуйте умовні позначення при конспектуванні. Дивіться таблицю скорочень.
5. Не забувайте про абревіатури (скорочених слів чи фраз). Наприклад, PS (післямова) і NB (звернути увагу). Можна вигадувати свої варіанти.
6. Корисними будуть скорочення, але потрібно бути обережними, щоб потім багато часу не гаяти на розшифрування. Краще розробити власну систему скорочень і позначати ними в усіх записах однакові слова. Наприклад, скорочення «к-сть» завжди буде означати «кількість», а велика буква «У» – слово «Україна».
7. Організувати хороший конспект допоможуть іноземні слова. Найчастіше використовуються англійські слова. Наприклад, скорочення «ok» може означати «чудово», «добре», «відмінно».
8. Намагайтесь уникати складних і довгих речень. Найкращий знак пунктуації – крапка.
9. Не намагайтесь зафіксувати матеріал дослівно, при цьому часто втрачається головна думка. Відкидайте другорядні слова, без яких не втрачається головна думка.
10. Якщо під час лекції зустрічаються незрозумілі вам терміни, залиште їх на полях та уточніть у викладача чи в словнику. А також не забуваємо про Google та Wikipedia.
Опанувавши усі деталі правильного конспектування, ви навчитесь не тільки легко та ефективно працювати на лекціях чи семінарах, але й станете робити це з задоволенням. Це велика насолода – пізнати ті істини, які до цього здавались недоступними. Тож практикуйтесь і радійте результатам.

Немає коментарів:

Дописати коментар