пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Основні терміни і поняття операційної системи WINDOWS







Windows – це операційна система для роботи з вікнами (розроблена фірмою Microsoft).



Об’єкти Windows  –це все, з чим працює користувач: вікно, диск, програма, файл, папка, документ, ярлик та ін.

Вікно – один з основних об’єктів  Windows.  Це прямокутна область екрану, в якій виконується якась Windows програма. Вікна поділяються на три типи: вікно програми, вторинне вікно, вікно запиту або діалогове вікно.

Файл – інформація (текст, малюнок, звук, кліп), що знаходиться на певній частині диска і має свою назву.

Папка, каталог – це спеціальне місце на диску, де зберігаються імена файлів, відомості про їх  розмір, дату і час створення, основні властивості файлу.

Ярлик – це об’єкт Windows, що містить файл-вказівку на деякий об’єкт в дереві ресурсів.

Головне меню – це меню, яке відкривається при виборі кнопки Пуск і містить стандартні пункти, що включаються при інсталяції Windows/98.

Буфер обміну – область оперативної пам’яті, куди копіюють чи переміщують об’єкти або їхні фрагменти з метою їх вставлення в інший документ.

Інсталяція – це встановлення на вінчестер програмного та апаратного забезпечення з оригіналу, що зберігається на установочному диску в стислому вигляді.

Форматування диска – процес розбиття диска на сектори і доріжки засобами оперативної системи.

Кластер – це група логічно-послідовних секторів на диску. Всі файли на диску зберігаються у вигляді ланцюжків кластерів.

Сектор – мінімальна одиниця читання запису даних на диску. Ємність диска залежить від кількості доріжок на диску, кількості секторів на доріжці і розміру сектора.

Фрагментація – явище, при якому в процесі вилучення і перезапису файлів на диску утворюється багато порожніх кластерів. Файли стають фрагментованими. Це значно затримує роботу з диском  та спричиняє зношування дисковода.

Дискети (гнучкі магнітні диски) – нагромаджувачі, які призначається для перенесення невеликих об’ємів інформації між різними комп’ютерами. Стандартна ємність дискет 3,5” – 1,44Мб та 2,88Мб

Дефрагментація – це оптимізація дискового простору, упорядкування кластерів, які належать до одного файлу.

Роздільна здатність монітора – це найбільша кількість пікселів, що використовуються для утворення зображення. Роздільну здатність 640х480 називають низькою, а 1280х1024 – високою.

Утиліти – (сервісні програми)  – це допоміжні програми, які розширюють можливості операційних систем. Наприклад, програми-архіватори, антивірусні програми.

Архівація даних – процес стиснення інформації, при якому вона займає менший обсяг в байтах.

Вірус – це спеціально написана програма, яка наносить шкоду апаратному та програмному забезпеченню ЕОМ.

Антивірусні програми – це утиліти, що дозволяють виявляти віруси, лікувати заражені файли і диски.

Немає коментарів:

Дописати коментар