понеділок, 4 березня 2024 р.

Практичне завдання. Форматування даних основних типів табличного процесора

У клітинки таблиці можна вводити різні дані. Вигляд даних в електронній таблиці визначається їх форматом.
Формат даних визначає дії, які можна виконувати з ними.


Формат даних визначає тип даних, які введено до клітинки, та особливості їх відображення у клітинці.
За замовчуванням у Microsoft Excel формат даних клітинки визначається як Загальний, що передбачає відображення числових і текстових даних без спеціального форматування.
Подання чисел і текстів у клітинках електронної таблиці може бути різним. Наприклад, на рисунку наведено подання одного й того самого числа та однієї й тієї самої дати в різних форматах.


Числові дані можна подати в кількох форматах. Формат Числовий (клітинка В4) використовується для подання числа у вигляді десяткового дробу із заданою кількістю десяткових розрядів, до якої буде округлено число.

У цьому форматі також можна встановити розділювач розрядів у вигляді пропуску.
У форматі Грошовий (клітинка В5) до числа додається позначення грошових одиниць (грн, €, $, £ тощо). Розділення розрядів установлюється автоматично.
У форматі Відсотковий (клітинка В6) дані подаються у вигляді числа, яке отримане множенням вмісту клітинки на 100, зі знаком % в кінці.
У форматі Дробовий (клітинка В7) дробова частина числа подається у вигляді звичайного дробу, який найменше відрізняється від даного десяткового дробу.

Формат Текстовий використовують для подання числових даних у клітинках як текст (клітинка В8).
Наприклад, цей формат зручно використовувати для запису номерів мобільних телефонів, які є послідовністю цифр і виглядають як число, але над ними не виконують ніяких математичних дій.
Звертаю вашу увагу, що зміна формату подання даних не змінює дані в пам'яті комп'ютера, а лише визначає певний їх вигляд у клітинці. Реальне значення даних можна побачити в Рядку формул, зробивши відповідну клітинку поточною.
Усі дати в Excel зберігаються як натуральні числа. Відлік часу починається з 01.01.1900, і цій даті відповідає число 1. Кожній наступній даті відповідає наступне натуральне число. Таке подання дат дає змогу виконувати обчислення з датами Так, кількість днів між двома датами визначається різницею чисел, що виповідають цим датам. Наприклад, різниця:
01.09.2015 - 01.01.2015 = 42 248 - 42 005 = 243
Для визначення числа, яке виповідає деякій даті, потрібно встановити для клітинки з датою числовий формат.
У Microsoft Excel для зміни формату слід скористатись інструментами групи Число вкладки Основне. Зокрема, зі списку числових форматів вибрати потрібний.



Для зміни параметрів форматування в табличному процесорі Microsoft Excel слід виділити клітинку чи діапазон та вибрати вказівку Формат клітинок у контекстному меню. 


Далі з діалогового вікна Формат клітинок, що відкривається, вказати відповідний формат.
Введення, редагування й форматування даних основних типів



Практичне завдання.
  • Створити таблицю нааштувати формат поля
  • Збережіть книгу у файлі з іменем Практична робота 2 та завантажте в Google клас.

Немає коментарів:

Дописати коментар