вівторок, 23 січня 2018 р.

Будинок контррозвідки

м. Гайсин, дом графа Севастьянова

Учасники телепроекту ”Битви екстрасенсів” дослідили старовинний двоповерховий будинок у райцентрі Гайсин по вул. Карла Маркса, 6 . У будівлі колись були катівні НКВС, а потім — фашистського гестапо. Нині будинок розділений на вісім квартир, у яких живуть люди.
У підвалі досі збереглися камери. У дверях залишилися вічка, крізь які охоронці дивилися за в’язнями. На стінах можна розібрати вишкрябані написи: ”Прощайте друзья. Ухожу в Брацлав”, ”Назаренко А.И. осуж 25 лет и 5 лет поражения в правах”.


— Моя квартира прямо над камерою питок розташована, — розповідає мешканець двоповерхового будинку 69-річний Володимир Сенько. — То я спати там не міг. То на груди ніби щось сідало, то до рук серед ночі щось холодне ніби прикладали. А якось малого онука в тій кімнаті спати поклали, дитина всю ніч плакала, доки я не сообразив його в іншу кімнату перенести. Заснув онук спокійно! А я ту сторону кімнати шкафами заклав, щоб не так страшно було.


Будинок віддали під квартири в 1960-х. Вхід до підвалів знайшли мешканці. Він був закритий важкими металевими дверима. Нині в ”камерах” люди тримають закрутки й картоплю.
— Пробували, правда, стіни забілити, бо якісь вони поляпані були, — говорить Володимир Іванович. — Але як не білили, і плями, і написи проявляються.
Вісім екстрасенсів з України, Білорусі й Казахстану по черзі заходили до підвалу.

м. Гайсин, камера дома графа Севастьянова

— Екстрасенс Юрій Козлов із Сум усе допитувався, чи не було тут останнім часом жертв, — продовжує Володимир Іванович. — Казав, що це проклятий дом, і погана енергетика постоянно требує подпітки. Дом непридатний для життя А я думаю, чого моя жінка чотири роки назад померла. Мучилася, бідолашка. Спершу рак їй вирізали, тоді вона кип’ятком у ванні ошпарилася і після всього грибами отруїлася.
Мешканці стверджують, що в коридорі вони періодично чують крики та стогін.
Улітку в коридорі збираються мухи. Кажуть, їх так багато, що важко пройти. Місцеві припускають, що на території будинку людей могли і ховати. Наприклад, у замурованому приміщенні під сходами в підвал. Якось хлопці продовбали туди дірку, міліція як дізналася про це, приїхала й замурувала.

м. Гайсин, ковані цьвяхи камери в домі графа Севастьянова

— Жіночка-екстрасенс, Жанна Рамазанова з Казахстану, без свічки в підвал заходити не захтіла, — згадує Володимир Сенько. — Тільки зайшла, і плакати почала. Сказала, що матері легше про смерть дитяти сказати, ніж описати, що в цьому домі було. Після зйомок вона часа два зі свічкою по дому ходила, колдувала. Казала, що тут порядок треба навести. А Антоніну Ситнікову з Києва трусити почало, сльози градом котяться, руки трусяться, геть води не змогла випити. Каже, що побачила тільки крихітку, а так погано стало.
Будинок звели до революції як палац графа Севастьяна. Він мав танцювальну залу, бібліотеку, столову.
— Нещодавно за домом земля просіла, — розповідає мешканка будинку 48-річна Ганна Савченко. — Довго ту яму закидати не могли. Думаю, це підземний хід до старої церкви. Тут багато непонятного.
Ганні Савченко постійно здається, що в будинку за її спиною хтось стоїть і стежить.

Немає коментарів:

Дописати коментар