неділю, 9 липня 2017 р.

УВАГА! ЯДОВИТА РОСЛИНА БОРЩІВНИК


В останні роки на території України поширився бур’ян - так званий борщівник Сосновського. Саме зараз настає пора його цвітіння. Росте він обабіч річок, доріг, лісів, а тепер поступово перебирається і на поля, дачні ділянки. 

Це – надзвичайно отруйна рослина висотою до двох метрів, а то й більше.
Листя і плоди багаті ефірними оліями. Дотик до рослин деяких видів цього роду може викликати подразнення та опік шкіри, оскільки всі частини рослини містять фуранокумаріни – речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання.

Найсильніші опіки борщівник викликає, стикаючись із шкірними покривами в ясні сонячні дні.

Але щоб отримати опік, достатньо навіть нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. Як правило, виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною). Загоюються вони дуже і дуже довго, залишають виразки, пізніше – плями і рубці. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини спочатку не викликає  жодних неприємних відчуттів,  і ви можете просто не звернути на це уваги. Але потім… 

Тим, кому доводилось бути хоча б раз «жертвою» цього монстра, обходитимуть його «десятою дорогою». Але якщо він з’явився на ділянці, потрібно скосити ще молодим. Якщо сік усе ж потрапив на тіло, тут же змийте його водою. Якщо води немає, то акуратно прикрийте місце чимось і по затінку біжіть додому. Не давайте променям сонця торкнутися пошкодженого місця. Дома ретельно промийте проточною водою з милом і не менше двох діб не виходьте на сонце. Можете намазати шкіру протиопіковим засобом. Далі чекайте появи пухирів, які лікуйте так само, як і опіки. Якщо пухирі болять і дуже напружені – стерильною голкою можете зробити маленьку дірочку в покритті пухиря, щоб випустити частину рідини. Але сам пухир не чіпайте – рідина в ньому стерильна і під цим покриттям рана швидше заживе. Якщо був контакт з очима – негайно зверніться до лікаря, самостійно з опіком очей ви не впораєтеся. Потрібно буде використовувати протизапальні ін’єкційні препарати. Отож, будьте обачними! Борщівник -  лише рослина, що нагадує нам назву національної страви, але насправді отруйна і небезпечна! 


Чого не слід  допускати  знищуючи зарості борщівника Сосновського:

- скошувати рослини борщівника в період цвітіння і на початку дозрівання плодів;
- застосовувати не зареєстровані в Україні і не рекомендовані гербіциди;
- під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла;
- скошений матеріал не можна залишати кинутим на місці без скидання купи і спалювання;
- не можна близько підходити до рослин, або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати квіти, фотографуватись тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар