середу, 18 жовтня 2017 р.

Завдання №1 до олімпіади з інформаційних технологій шкільний етап (Табличний процесор Microsoft Excel)

IV Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформаційних технологій
Завдання ІІ туру ІІІ етапу 22 лютого 2015 року 

Розраховуємо комунальні платежі
Табличний процесор Microsoft Excel



Щомісяця кожна родина сплачує комунальні платежі. Оплата залежить від витрат родини та тарифів на послуги. Розрахунки за послуги здійснюються за такою схемою:
1. Опалення, ліфт, утримання будинку: значення тарифу помножити на площу квартири.
2. Газ, холодна та гаряча вода: значення тарифу помножити на різницю показників лічильника за поточний та попередній місяці.
3. Каналізація: значення тарифу помножити на сумарні витрати холодної та гарячої води (до різниці показників лічильника холодної води за поточний та попередній місяці додати різницю показників лічильника гарячої води).
4. Електроенергія: 150 кВт місячних витрат оплачуються за одним тарифом, а те, що перевищує 150 кВт – за більшим тарифом. Місячні витрати розраховуються як різниця показників лічильника за поточний та попередній місяці. Значення тарифів наведені у окремій таблиці.
5. Вивіз сміття: значення тарифу помножити на кількість мешканців квартири.
6. Домофон: щомісяця стала оплата.
Тарифи на оплату послуг можуть змінюватись щомісячно. Їх значення можна знаходити на сайтах відповідних організацій, що надають комунальні послуги. Витрати родини на оплату комунальних послуг частково можна регулювати, якщо вони залежать від показників лічильників.
Для контролю за витратами пропонуємо скористатися можливостями редактора електронних таблиць. Електронна книга з усіма потрібними даними зберігається у файлі Заготовка_Excel.xlsx, зображення – у папці Images.
Зважайте, що під час перевірки вхідні дані можуть бути змінені, але результати обчислень та побудов повинні залишатися правильними.
Електронну книгу з виконаним завданням збережіть у файлі з іменем Завдання_Excel.xlsx.

Завдання:
1. Аркуш Лютий 2015 
На аркушах електронної книги Січень 2015, Грудень 2014, Листопад 2014 містяться таблиці зі значеннями комунальних платежів за названі місяці, які перенесені з квитанцій за оплату.
Заповніть таблицю на аркуші Лютий 2015:
а) Запишіть формули для розрахунків усіх платежів.
б) Показники лічильників за попередній місяць перенесіть з аркуша Січень 2015 з використанням формули.
в) Для введення витрат газу, холодної та гарячої води за місяць вставте елементи керування лічильники. Значення елементів керування відобразіть у зафарбованих жовтим кольором клітинках.
г) Для визначення показників лічильників за поточний місяць використайте формули, у яких до показників попереднього місяця додайте витрати, введені з використанням елементів керування лічильники.
д) Визначте, якими повинні бути показники лічильника електроенергії за поточний місяць, щоб нарахування електроенергії, обчислені з використанням формули, склали 150 грн.
е) Обчисліть сумарні нарахування.
ж) Відобразіть усі значення тарифів – з чотирма цифрами після коми, показники лічильників – як цілі числа, нарахування – з двома цифрами після коми.
2. Аркуш За 3 місяці
За даними з аркушів Січень 2015, Грудень 2014, Листопад 2014 заповніть таблицю формулами для розрахунку:
а) Середнього значення тарифів (за виключенням тарифів на електроенергію) за 3 місяці.
б) Сумарних нарахувань по кожному виду послуг за 3 місяці та по всіх комунальних платежах разом.
3. Аркуш Оплата електроенергії
За даними таблиці платежів за електроенергію, зроблених упродовж січня-грудня 2014 року, побудуйте діаграму щомісячних змін в оплаті. Якщо оплата зменшувалась відносно попереднього місяця – зобразіть цю різницю на діаграмі зеленим кольором, якщо збільшувалась – червоним. Різницю в оплаті виведіть цілими числами.

Зразок діаграми наведено у файлі Діаграма.jpg. Вставляти зображення замість діаграми ЗАБОРОНЕНО.
4. Аркуш Електричні лампи
Щоб зменшити витрати електроенергії, рекомендується використовувати економні електричні лампи. Відомо, що лампи розжарювання споживають багато електроенергії, але більша її частина йде не на випромінювання світла, а на розжарювання вольфрамової спіралі. У той же час галогенові та металогалогенові лампи при меншій потужності забезпечують більший світловий потік.
Будь-яке джерело світла має власну колірну температуру. Вимірюється вона в градусах Кельвіна. Чим вище колірна температура джерела, тим холодніший колір він має.
Змоделюйте стенд, який демонструє колірну температуру електричних ламп різного типу.
Смуга прокручування виконує роль перемикача. Повзунок смуги прокручування може приймати одне з 4 положень:
- Нижнє положення – Вимкнуто. Усі лампи вимкнені, чому відповідає білий колір.
- Кожне з трьох наступних положень вмикає відповідну лампу. При цьому колір увімкненої лампи змінюється з білого на відповідний – помаранчевий, жовтий або блакитний.

На зображенні з файлу Лампи_приклад.jpg наведено приклад увімкнення галогенової лампи потужністю 13 В, яка світиться жовтим кольором.

Немає коментарів:

Дописати коментар