четвер, 12 січня 2017 р.

Як повернутися до навчального ритму?


Закінчилося літо, а з ним і сезон відпусток та весняних канікул. Повертаючись до шкіл та університетів багатьом з студентів важко повернутись до нового (або старого-нового) ритму життя пов'язаного із навчанням.
  У цій статті я спробую дати декілька рекомендацій тим хто потребує швидко повернутись на «старі рейки» навчання в університеті, чи в школі.

1. РАНКОВІ ПІДЙОМИ АБО ОБДУРИ СЕБЕ БУДИЛЬНИКОМ.

     Головною з перших (і основних) проблем адаптації до навчального року є необхідність ранкового вставання з ліжка. За час канікул всі ми призвичаїлись, що можна поспати на годину-дві довше, ніж звичайно, але із закінченням відпустки більшості із нас доведеться покінчити із цією звичкою.

   Як це зробити? За допомогою будильника. Спробуйте встановлювати час будильника кожного дня на 10-15 хвилин раніше, ніж попереднього дня. Таким чином, в кінці навчального тижня ви отримаєте понад годину «додаткового» ранкового часу за рахунок того, що прокидаєтесь швидше. Для цього, правда, доведеться трохи швидше засинати, але зате ви будете мати більше часу зранку.

P.S. Будильник краще ставити на місця до яких ви не зможете дотягнутися рукою зранку, щоби з просоння виключити будильник :) 

2. ОГАНІЗУЙТЕ СВІЙ ЧАС ПРИСВЯЧЕНИЙ НАВЧАННЮ.

    Швидкість виконання того чи іншого завдання залежить також від того як ви організуєте свій час під час його виконання. Виділіть протягом дня час який ви присвяуватиме лише навчанню і нічому іншому.
    Вчитися найкраще сесіями, які триватимуть від 20 до 50хвилин. Саме протягом цього часу інформація закріплюється у довоготривалій пам'яті (формується довготривалий спогад). Якщо ви відчуваєте що після майже годинного запам'ятовування ви втомлені - відпочиньте. Відпочивати треба не більше ніж 5-10 хвилин. Протягом перерви на відпочинок корисно буде подихати свіжим повітрям, зайнятися фізичними вправами або прогулянкою. Після перерви можна буде знову повернутися до начання.

3. ОРГАНІЗУЙТЕ МАТЕРІАЛ ЯКИЙ ПОТРІБНО ВИВЧИТИ. 

   Поділіть матеріал, який треба вивчити на частини. Спочатку вивчіть головне - те, що є основою матеріалу, створює послідовність подання інформації під час розповіді, а тоді вивчайте додаткову інформацію.
   Для кращого запам'ятовування інформації складіть розповідь, або казку героями якої будуть основні поняття матеріалу який треба вивчити.
  Допоможе вивчити матеріал також використання асоціацій поміж уже відомою та новою інформацією. Корисним буде також уявляти те, про що ви читаєте, наприклад, якщо ви читаєте про якусь історичну битву - уявіть її собі так ніби ви спострерігаєте за її учасниками.

4.ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА ТЕ, ЩО ВИ ЇСТЕ. 

    Те, чим ви харчуєтесь перед, або під час навчання, також впливає на те наскільки успішним буде вивчення та запам'ятовування теми.
    Під час розумової діяльності організм людини потребує енергії, яку вона отримує із харчів, які споживає. Проте тут треба бути уважним. Якщо вам треба вивчити багато інформації це не означає, що ви маєте з'їсти кілограм сала. Скоріше навпаки. Намагайтеся не переїдати перед навчанням. Достатньо з'їсти стільки, щоби ви не відчували голоду коли будете вчитись. Щодо раціону то тут корисними будуть овочі та фрукти, особливо яблука та горіхи. Яблука містять тип антиоксидантів, які допомагають підвищити працездатність півкуль головного мозку, а горіхи, натомість, містять омеґа кислоти, які сприять нормальному функціонуванню та розвитку вашого мозку. Залізо, яке також міститься у горіхах сприяє проведенню кисню у крові, що підвищує вашу працездатність та покращує процес запам'ятовування. Корисними будуть також шпинат та шоколад.
  Пити краще воду, аніж напої, які можуть додати вам надлишок енергії від чого вам буде важко зосередити свою увагу на навчанні.

5. ЗНАЙДІТЬ МІСЦЕ ДЕ ВИ ПОЧУВАТИМИТЕСЬ КОМФОРТНО. 

  Ваше добре самопочуття, комфорт, під час вивчення матеріалу є не менш важливим. Важливим є щоби ваше тіло відчувалось комфортно, сигнали з тіла, які вказуватимуть на незручності також негативно впливають на процес вивчення теми. Коли вам необхідно вчитись знайдіть місце де вам подобається перебувати, непогано було б також щоби воно не було надто шумним - не відволікало вашу увагу від навчання. Якщо вам комфортніше вчити матеріал у групі з іншими людьми - робіть саме так. Крім того перевагою такого способу навчання є те, що ви можете переповідати матеріал один одному, доповнювати його під час розповіді, якщо ваш колега забув згадати щось важливе. Таке повторення спияє кращому запам'ятовуванню інформації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар