суботу, 11 лютого 2017 р.

Гайсинський пологовий будинок: цінуємо, досліджуємо наше місто


Гуляючи весняного ранку вулицями нашого містечка, неважко натрапити на чепурний будиночок з червоної цегли, оточений невеличкими прибудовами і пишними деревами. Будівлі цій вже понад 110 років, за цей час вона була свідком не однієї сотні подій, але пронесла через все своє існування важливість у житті міста.


Збірник “Живописная Россия” так характеризує Гайсин XIX ст.: «Почти на одной линии с Брацлавом, по направлению к востоку, лежит уездный город Гайсин на реке Соб, не представ­ляющий ничего замечательного» . 



У 1899 році в Гайсині налічувалось 1210 будинків, серед яких 15 кам’яних і 1195 дерев’яних.


Голова Подільського єпархіального історико-статистичного комітету Сіцинський Юхим Йосипович відмічав, що умови в місті в цілому незадовільні, місто перенаселене, двори не утримуються в чистоті, що сприяє поширенню різних інфекційних захворювань. Тільки за чотири дні, влітку 1866 року, в місті на холеру захворіло 82 людей і 32 з них померли. Від дифтерії вмирало більше половини дітей. В 1865 році, в Гайсині вибухнула епідемія холери - від неї померло 150 чоловік. Хвороба знову повернулась в 1893 році. Склалось таке становище, що в губер­нію надіслали медичного спеціаліста, аби втихомирити налякане і обурене населення міста. Цьому сприяв недостатній розвиток меди­цини в першій половині XIX ст. В місті була повітова лікарня на 10 ліжок. На 10529 жителів - один лікар.

1903 року за ініціативою члена міської думи Федора Фоміча Белендія тут збудовано Земську лікарню на 40 ліжок – сучасний пологовий будинок. На честь Федора Фоміча у місті названо мікрорайон Белендіївка. За переказами, під час будівництва кожну цеглину, призначену дня стін пологового, перевіряли, кидаючи з висоти. Використовували лише цеглини, що вціліли після падіння. 




Архітектор – Дорнбергом Модестом Дмитровичем (тодішній цивільний інженером подільського земства), уродженцем міста Кашина Тверської області, який за майже 10 років роботи у земстві спроектував два залізних та понад сорок залізо- бетонних мостів, чотири земські лікарні, вісім шкіл, гімназію м. Гайсин, дві казарми було спроектовано та велику кількість господарчих споруд.





Казарма м. Гайсин


Чоловіча гімназія м. Гайсин



Земська лікарня

Будівля виконана у стилі раціональний модерн. Варто зазначити, що розміщення системи опалення передбачено тут ще під час будівництва, що на той час було досягненням.

Зі встановленням Радянської влади з червня 1920 року на Гайсинщині здійснюються заходи щодо вдосконалення організації надання медичної допомоги населенню району. Усі медичні заклади націоналізовані, в приміщенні колишньої земської лікарні розпочала роботу Гайсинська района лікарня. На базі сучасного поологового відділення організовано санітарно-бактеріологічну лабораторію.

Напередодні Великої Вітчизняної війни в Гайсинській районні лікарні були розгорнуті. Вмедичних закладах району працювало 42 лікаря та 72 середніх медичних працівники. Сьогоднішній пологовий будинок був центральним корпусом районної лікарні.

Під час німецько-фашистської окупації служби охорони здоров'я як такої не було, лише після звільнення в березні 1944 року міста та району від загарбників розпочалося її відновлення.
1946 – 1966 роки були роками бурхливогорозвитку охорони здоров'я на території району. Зацей час введені в експлуатацію корпусу центральної районної лікарні (1957 р.) Приміщення було повністю віддане під акушерсько – гінекологічне відділення, завідуючим якого став Володимир Ляховський, який продовжував очолювати відділення протягом бльзько 30 років.

1987 року Відділення очолив Кацан Олександр Васильович і керував ним майже 25 років. Саме під його керівництвом суттєво змінилися як зовнішній вигляд приміщення, так і його матеріально-технічна забезпеченість. Проведено ремонтні роботи у палатах, коридорів, холів, операційних та інших  службових приміщень. Було використано сучасні технології, що значно підвищило як практичний, так і естетичний рівень.

У відділенні узгоджено після пологові палати та 3 індивідуальні пологові зали.

Колективом відділення здійснюються усі необхідні заходи з  метою впровадження сучасних перинатальних технологій. В 2012 році пологове відділення та жіноча консультація за підтримки українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» комп’ютеризовані, підключені до інтернету, працюють в режимі телемедицини.

Колектив відділення у 2012 році отримав статус «Лікарня, доброзичлива до дитини»

У пологовому відділенні сьогодні є сучасна лікувально-діагностична апаратура. Очолює його молодий та енергійний лікар акушер-гінеколог Стародуб Олександр Григорович. Щорічно приймається близько 600 пологів як з Гайсинського, так і  з інших районів.


4 січня 2017 року у супроводі головного лікаря ЦРЛ Ігоря Кохана та завідуючого пологовим відділенням Олександра Стародуба  керівники району і міста, голова районної ради Григорій Боровий та міський голова Анатолій Гук, оглянули приміщення, де за десятки років його існування з’явилися на світ тисячі маленьких гайсинчан. У просторому, світлому, теплому, гарно відремонтованому  приміщенні створено комфортні умови для вагітних, породіль та новонароджених малюків.  За бажанням  мати з дитиною може обрати палату підвищеного комфорту, де є можливість постійного перебування з ними батька або інших родичів.  Палати з власним санвузлом обладнані холодильником,  телевізором, зручними  сучасними меблями, ліжечком для немовляти, пеленальним столиком.  Оснащені необхідним обладнанням пологові зали. Нещодавно відповідно до вимог МОЗ України було  облаштовано палату-пологовий зал для породіль з інфекційними захворюваннями та окремий вхід до неї. У відділенні давно і успішно практикуються партнерські пологи.  
Адміністрація та персонал лікарні давно відійшли від старих радянських стандартів і успішно перейняли європейський досвід, створивши для жінок і малюків умови, наближені до домашніх.

Дослідницька робота:
"Гайсинський пологовий будинок: цінуємо, досліджуємо"
Автор: Учениця 11 класу школи № 4 м. Гайсин Капкан Тамара

Оформив: Каляфіцький Сергій Михайлович

Немає коментарів:

Дописати коментар