понеділок, 20 лютого 2017 р.

Як навчити дитину програмувати граючись


Останнім часом я став часто зустрічати в зарубіжних блогах думку, що всі сучасні діти повинні вміти програмуватиПроте це не зовсім так, а точніше зовсім не так.  Завдання стоїть інше: щоб ви зрозуміли, що немає нічого складного в тому, щоб написати макрос для Excel, скрипт для Photoshop, що обробляє за вас тонну фотографій, або дописати код в CMS, чи зареєструватись і пройти Інтернет-курс і здобути онлайн освіту.

Я перебрав тонну сервісів і вибрав найвдаліші, які допоможуть дітям освоїти ази програмування.




Пропоную всім почати саме з цього ресурсу. Він створений спеціально для новачків і орієнтований на навчання школярів, хоча, звичайно, підійде користувачам будь-якого віку і складів розуму. Серед партнерів сайту такі титани, як Apple, Google, Facebook, Amazon. На першому занятті Марк Цукерберг розповідає, навіщо взагалі потрібно вчитися програмувати.

Раджу пройти всі випуски для початківців. Все просто і легко, ви розберетеся з азами програмування і дізнаєтеся, як алгоритм перетворюється в JavaScript-код.






Барвиста гра c цікавим і захоплюючим сюжетом. Вам належить стати чарівником, який c допомогою js-коду змінює навколишній світ.

На початку все просто, ви пишете код і відразу бачите на екрані, як він буде виконуватися. Потім завдання стають більш винахідливими, і вам доводиться думати все більше і навіть гуглити складні моменти.

Гра буде цікава практично всім. У неї можуть грати і новачки - дуже багато пояснюється у внутрішніх туторіали.




Ось ви освоїли дві простенькі іграшки, і прийшов час застосувати отримані знання з JavaScript і алгоритмам і пройти нетривіальні 14 рівнів.

У грі потрібно буде за допомогою JavaScript-коду управляти біт-Бакет ботом, виконуючи завдання до кожного рівня. Найчастіше завдання - дістатися до виходу з лабіринту, але іноді доводиться битися з ворожим кораблем.

Вам належить розібратися, що таке події, як використовувати функції, і може знадобитися застосувати замикання.

Але залишимо ненадовго гри - їх дуже багато, і вони всі схожі. Звернемося до шкіл програмування, які допоможуть отримати більш фундаментальні і системні знання.




По суті, це скрінкасти з інтерактивом, в якому вам розповідають, як можна за допомогою простих команд в JavaScript почати малювати геометричні фігури в браузері і якось ними навіть управляти.

Туторіал хороший через двох моментів: досить харизматичний лектор, якого дуже цікаво слухати і навіть хочеться виконувати запропоновані завдання. Друге - матеріал подається легко, складні речі лектор пояснює дуже простими словами, що, напевно, буде приємно для новачків.




Прекрасний сайт з хорошим вибором можливостей для того, щоб навчитися програмувати для вебу. Наприклад, сервіс пропонує створити сторінку про себе, стверджуючи, що на це ви витратите всього півгодини. За цей час вам поступово пояснюється, як працювати з HTML, CSS і JS. Так на простому прикладі стає ясно, як створюється сайт.

Вибір курсів задовільний: є досить грамотні курси по HTML, CSS, JS, jQuery. Якщо раптом ви замислюєтеся про серверній стороні справи, для вас є заняття по PHP, Ruby, Python. Завжди було цікаво, як працювати з API сервісів? У «Кодакадеміі» теж цьому вчать.





Сервіс створений програмістами для програмістів, все як ми любимо - але він навряд чи підійде тим, хто поки по той бік консолі. Напевно, це найкорисніший ресурс для тих, хто вирішить стати професійним програмістом (але не робіть цього, прошу вас). Тут є все, що потрібно знати про сучасний інтернеті, є навіть курси по створенню iOS-додатків. Більшість курсів не безкоштовні, але воно того варте.




Гідний представник онлайн навчання з Росії. Зізнаюся, жодного курсу я там не проходив, але, судячи з відгуків моїх колег, сайт варто уваги.

З представлених курсів варто звернути увагу на курс з математичної логіки, це вам допоможе розвинути мислення в потрібному напрямку.

І, звичайно, розробці на Android можна приділити час, якщо є далекосяжні плани на цю платформу.




«Курсера», швидше за все, не підійде людям, які не хочуть програмувати професійно, так як матеріал розглядається докладно і глибоко, і потрібно серйозно підійти до питання навчання, щоб успішно пройти курс.

Рекомендую поглянути на Fundamentals of Computing. За результатами цього курсу, як стверджують автори, ви зможете почати програмувати на Python і вирішувати різні технічні завдання. Для початку навчання не потрібні навички програмування, але курси читаються англійською мовою, і не до всіх з них є російські субтитри.




Сценарій гри: рубай-воїн повинен вбити всіх поганих хлопців і врятувати принцесу-блондинку (насправді немає). Керувати героєм потрібно за допомогою Ruby-коду.

Для проходження потрібно розбиратися в коді, але знань по Ruby буде досить самих базових.

Вас не будуть вчити програмувати, зате змусять вирішувати логічні завдання, причому іноді до рішень я доходив дуже довго.

Ця гра мені здалася найскладнішою - і найцікавішою

Немає коментарів:

Дописати коментар