середу, 23 листопада 2016 р.

НОВИЙ ПОГЛЯД: СУЧАСНИЙ РОК-ШЕВЧЕНКО


Тарас Григорович Шевченко, безсумнівно, постать велична та унікальна. Його творчість внесла в нашу літературу незнане багатство тем і жанрів та залучила її до кращих досягнень світової літератури. Проте серед імен геніальних поетів важко назвати того, чиї вірші гармонійно перелились у музичні твори й охопили майже всі музичні жанри.


Для більшості українців знайомство з творчістю Тараса Шевченка починається зі школи. Та часто через заштамповані фрази про Кобзаря, там воно й закінчується. Однак, впродовж останніх років все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. Таким чином, ми по-новому або ж взагалі вперше по-справжньому відкриваємо для себе Шевченка актуального та модного.

Пропонуємо збірку сучасних українських виконавців, які створили кавер на Шевченка.

Кому Вниз


Легенди українського готичного року КОМУ ВНИЗ випустили альбом під назвою "4: Шевченко". Основою для створення композицій альбому стали відомі твори письменника. Досі гурт мав п’ять творів на слова Тараса Шевченка: "Микита Швачка", "До Основ’яненка", "Розрита могила", "Не нарікаю я на Бога" та "Суботів", що став першим широковідомим твором команди. До нової ж збірки "4" увійшли уривки: з "Княжни", "Хустини", "Холодного Яру", "У казематі" та з "Осії. Глави XIV".
 

Скрябін

 
"Знайомство з шевченковою творчістю за посередництва сучасної музики може багатьох байдужих спонукати по-новому глянути на Тараса Шевченка, його творчість та й поезію взагалі", казав Кузьма Скрябін. Гурт записав пісню "Мені однаково" на слова однойменного вірша Кобзаря.
 

Тартак

 
У новий альбом "Ввічність", який гурт презентував у грудні минулого року, ввійшло 15 треків, які просякнуті соціальною тематикою та є певним творчим відображенням подій в Україні останніх років. Приємний подив у шанувальників викликала пісня "Косар". Це єдина пісня в альбомі, автором тексту якої є не Олександр Положинський. "Косар" - це вірш Т.Г. Шевченка, який завдяки гурту "Тартак", отримав рок-звучання.
 

Бандурбенд


Бандурбенд – український музичний гурт, заснований у 2005 році в місті Харків. Грає у стилі роко-хопо-фанко-фолк, з елементами рок-н-ролу, рейву, реггі та етніки українською мовою.

Вони популяризують призабуті українські народні пісні надаючи їм нового сучасного звучання. Вирішили виконувати й вірші Шевченка в рок обробці, тому що дуже люблять свою країну та хочуть її прославити. Вони виконують пісні: "Думи мої думи" та "Тече вода з-під явора".
 

Kozak System


Kozak System – український гурт, що виник у лютому 2012 року. Тоді в музикантів відкрилося нове дихання та з гурту "Гайдамаки2 вони перетворилися на "Kozak System". У своєму дебютному альбомі "Шабля" музиканти ставлять поряд вірші культових сучасників з народними текстами і творчістю Тараса Шевченка. До альбому ввійшла пісня під назвою "Гайдамацька" на слова Кобзаря.
 

Музичний проект "KOBZAR"

UaModna також вирішила долучитись до цього тренду та популяризувати твори видатного Кобзаря через музику! Представляємо вам пісню на вірш "Муза" Тараса Шевченка у виконанні Євгена Берездецького та Юлії Нагірняк.
 

Окрім названих, насправді є ще чимало українських музичних колективів та сольних виконавців Шевченкової поезії, результатом роботи яких ми маєм сотні переспівів та сучасних композицій.

Немає коментарів:

Дописати коментар