понеділок, 4 липня 2016 р.

Онлайн-курси на практиці: відгуки українців про Coursera, Сodecademy, Сodeshool і SAP


Ми часто пишемо про те, де пройти безкоштовні курси з програмування, підприємництву та інших дисциплін. Що ж на практиці дає такий підхід до освіти. Ми попросили українців, які закінчили як мінімум один онлайн-курс, поділитися своїм досвідом і враженнями, а також розповісти про результати. Серед респондентів - стартаперів, фахівці в сфері медіа, маркетингу, PR і телекомунікацій.



Роман Химич, телеком-експерт, керівник групи Netton.Telecom


Протягом чотирьох c зайвим років я і моя дружина є учасниками невеликого колективу, який займається розробками і прикладними дослідженнями в галузі інженерії людини, включаючи прикладні психотехніки і методи моніторингу людського організму. На певному етапі ми усвідомили необхідність отримання систематичної підготовки в тих областях знання, якими ми займаємося. Зокрема, нас цікавлять так звані нейронауки, комплекс дисциплін, присвячених центральній нервовій системі людини.

Спочатку ми спробували вирішити цю задачу традиційними методами. У 2012 році ми заочно надійшли в Санкт-Петербурзький державний університет, який вважається одним з двох найсильніший вузів пострадянського простору в частині нейронаук. Після двох семестрів нам стала очевидна безглуздість подібних витрат часу і коштів.



Тоді ми вирішили спробувати новомодний метод дистанційного навчання. З невеликим інтервалом ми пройшли два оглядових курсу нейронаук на Coursera: Introduction to Psychology as a Science і Synapses, Neurons and Brains. Це були вступні, оглядові курси, які дали, по-перше, уявлення про те, як виглядає мейнстрім сучасних західних нейронаук, а по-друге, дозволили систематизувати практичні навички і знання, які ми з того часу накопичили. Пізніше ми пройшли до кінця близько півдюжини різних курсів і ще більше кинули, не закінчивши.

Вибираючи цей інструмент, необхідно чітко розуміти його обмеження. Це, в першу чергу, досить великий обсяг часу і сил, які будуть потрібні для проходження курсів. Цифри, які заявляють провідні курсів, як правило мають мало спільного з фактичними витратами. По-друге, в разі Coursera кидається в очі дуже нерівне, скажімо так, якість різних курсів. Наскільки можу судити, якоїсь єдиної політики в частині якості та повноти викладу предметів, тим більше стандартів, на сьогоднішній день немає.

В цілому у мене склалося враження, що такого роду курси не є заміною повноцінному університетської освіти, хоча б в силу відсутності практичних занять. Як інструмент самоосвіти, ознайомлення з незнайомими предметами MOOC (massive open online course - ред.) Більш ніж зручні. Нинішня система «освіти» в Україні навряд чи може з ними конкурувати. Хіба що п'ят провідних вузів, та й то не з усіх предметів.

Дмитро Базилевич, прес-секретар Wargaming в Україні


На платформі SAP Partner Portal (партнерський портал) закінчив курси SAP Marketing University (Lvl 1 -4) англійською мовою. На Coursera пройшов три онлайн-курсу, також англійською:


  • An Introduction to Marketing (University of Pennsylvania)
  • Gamification (University of Pennsylvania)
  • Introduction to Philosophy (The University of Edinburgh)

Курси SAP і Introduction to Marketing допомогли систематизувати наявні знання і досвід в маркетингу, також познайомився з новою системою знань - Гейміфікація. Попутно підтягнув англійську. Отримані знання застосовую безпосереднім чином - в професійній діяльності.



Рекомендую всім як мінімум спробувати. Дуже корисне явище. При правильному підході не займає багато часу, проте дозволяє систематизувати наявні знання і / або отримати нові.

Крім того, це гарна «лакмусовий папірець» для перевірки власного інтересу до тієї чи іншої галузі знань. Я неодноразово переглядав каталог курсів на тій же Coursera і думав: «Ой, все таке цікаве! Ось це точно пройду, і ось це ... А ось це перегляну, тести проходити не буду ... ». Але через одне-два заняття розумів, що або переоцінював власний інтерес до предмету, або переоцінював власну базову підготовку з того чи іншого предмету.

Ще один аргумент «за» - англійська. Він помітно і ефективно підтягується в процесі навчання. Як метод отримання повноцінної освіти (зі ступенем бакалавра або спеціаліста) - не впевнений, що онлайн-навчання всім підійде, але це можливо.

Дмитро Горюнов, головний редактор в газеті «Економічні вісті»


На Coursera проходжу онлайн-курси за спеціальністю Data Science (закінчив три модуля з дев'яти, інші теж збираюся брати). Навчання англійською. У деяких курсах є субтитри до лекцій на інших мовах, включаючи російську, але це неспортивно, до того ж заодно мову підтягую.



Отримав нові знання, систематизував наявні, спробував на практиці в умовах, наближених до бойових (просто з книжки не так цікаво). На одному з модулів була дуже наближена до реальності завдання: є дуже сміттєвий набір даний і дуже коряве його опис. Припустимо, що контакту з першоджерелом немає - роби, що хочеш, але з нього потрібно отримати те, що тобі потрібно. Познайомився з профільним народом з різних країн світу. Ну і, як я вже писав вище, відновив практику англійської.

Безкоштовно (я доплачував за сертифікат, але базове навчання безкоштовне), наближене до традиційної навчанні (лекції, домашні завдання, контрольні, спілкування з іншими студентами на форумі). При цьому є перехресна перевірка завдань (peer assessment), що дозволяє додатково вникнути в матеріал і побачити інші способи вирішення завдань. Занурення в міжнародну профільну тусовку. Для теоретичних і (близько) IT-дисциплін дуже ефективно.

Юлія Бортник, PR-менеджер в «МТС Україна»


Я люблю вчитися і намагаюся періодично відвідувати лекції та події, пов'язані з моєю професією або ж просто слухати цікавих людей. Коли не вистачає часу на офлайн-заходи, онлайн-курси - відмінна альтернатива.

Найчастіше я знаходжу курси на Coursera. Щомісяця намагаюся прослухати мінімум один курс з маркетингу, комунікацій, бізнесу, психології. Іноді використовую традиційний спосіб - ноутбук, зошит і олівець, але частіше за все скачую відеоролики і слухаю по шляху на роботу в мобільному додатку. Останній курс, який я прослухала, був про світовому медіа ринку - Understanding Media by Understanding Google, а зараз почала Gamification і Public Speaking.



Для мене проходити онлайн-курси - це «поповнювати скарбничку знань». Я записую сподобалися фрази, рекомендовані викладачем книги. Також проводжу паралелі зі своєю роботою, і деякі кейси / ідеї застосовую в компанії. Другий момент - це практика англійської мови. Так як курси можуть бути від викладачів з усього світу, є прекрасна можливість практикувати англійську з різними акцентами.

Онлайн-освіта - це відмінний спосіб отримати нові знання та навички від викладачів кращих світових університетів (Стенфорд, Гарвард, університет Пенсільванії), не виходячи з дому. Це дуже зручно, мобільно. Є різні формати курсів - з домашніми завданнями, загальними чатами з викладачами або просто відеолекції.


Влад Ліфашай, СЕО Luckyprice


Повністю закінчив курс Gamification університету Пенсільванії на Coursera з балом близько 90. Проходив англійською мовою, тепер фонд Пінчука перевів цей курс на український, здається і російські субтитри вже є. Застосування ігрових механік в неігровому оточень - тема з величезними можливостями застосування.



Курс надихнув на створення свого стартапу на стику gamification і e-commerce. Як тільки почав роботу над проектом, зрозумів, що навіть наймаючи розробників, мені необхідно самому добре читати код і розбиратися в ньому. Я зареєструвався на codecademy.com і пройшов всі доступні на той момент курси від HTML до Ruby і Python за три тижні. Знання, звичайно, базові, але вже дозволили розробити першу частину проекту самому.

Пізніше я пройшов пару курсів на платній codesсhool. Десь наполовину пройшов курс Startups на Udacity і Startup Engineering від Стенфорда на Сoursera. Обидва дуже допомогли зі створенням свого проекту і дали ту інформацію, яку зазвичай дають в стартап-інкубаторах, якщо взагалі дають. Зараз з нетерпінням чекаю початку курсу про обробку даних - The Data Scientist's Toolbox від школи Блумберг Джона Хопкінса.

Вчитися зручно, а рівень знань, як для безкоштовних курсів, просто найвищий. У наших університетах програма застаріває швидше ніж її приймуть в оборот, з онлайн-освітою все інакше. Навантаження досить високі, особливо в Startup Engineering курсі, але і його можна пройти приділяючи курсу 1-3 години в день. Треба навчитися дисципліні і обов'язково потрібна англійська. Всім, у кого немає знання англійської, я б рекомендував почати самоосвіта з нього. Якщо хочеться почати з чогось простіше, зверніть увагу на загальноосвітні курси - наприклад, здорового харчування.

Джерело AIN.UA 

Немає коментарів:

Дописати коментар