неділю, 14 лютого 2016 р.

Урок CorelDRAW № 9 Операції над об’єктами


Копіювання і дублювання. Дублювання здійснюється так: (Редактировать-Дублировать) і дає змогу створювати копію об’єкту, яка дещо зміщається (на відміну від процесу копіювання, коли копія не зміщається) по відношенню до оригіналу на певне значення. Це значення можна змінювати за допомогою лічильників зміщення дублікату на панелі атрибутів.


Зсув і суперзсув. Виділені об’єкти можна переміщати за допомогою клавіш управління курсору. Кожне натискання викликає зміщення на величину, задану лічильником кроку зміщення (і помножену на 2), розміщеного на панелі атрибутів Рис1


Виконання зсуву при натиснутій клавіші SHIFT називається суперзсувом. В цьому режимі крок зміщення помножується на постійний коефіцієнт суперзсуву.
Щоб створити багато копій об’єкту і розмістити їх вздовж певної траєкторії, треба виділити об’єкт і переміщати його, утримуючи натиснутою клавішу “Пробіл”.
Щоб створити копію лінії перпендикулярної до оригіналу, потрібно інструментом (Выбор) виділити її так, щоб на екрані появились маркери повороту. Утримуючи натиснутою клавішу CTRL, перемістіть любий із маркерів повороту так, щоб лінія стала вертикальною, але перед тим як відпустити ліву кнопку мишки, натисніть її правю кнопкою.
Визначення точних розмірів можна здійснити за допомогою вкладки (Размер) в меню (Компоновать-Преобразование).
 Масштабування і відображення. При масштабуванні новий розмір виділеного об’єкту задається в процентах від його вихідного розміру. Це можна здійснити за допомогою вкладки (Масштаб) в меню (Компоновать- Преобразование). При заданні від’ємного значення коефіцієнта разом з зміною розмірів виконується дзеркальне відображення виділеного об’єкту.
Поворот об’єктів можна здійснити за допомогою (Компоновать- Преобразование-Вращать).
Нахил об’єктів здійснюється (Компоновать- Преобразование-Наклон).

Блокіровка об’єктів дозволяє виключити випадкові перетворення об’єкту. Щоб заблокувати об’єкт треба вибрати (Компоновать-Заблоковать об’єкт). Для відміни блокіровки (Компоновать-Разблоковать об’єкт).

Практична робота № 9. Операції над об’єктами.

1. Відкрийте новий документ CorelDRAW. 
2. Побудуйте прямокутник довільних розмірів но робочому полі. Переміщайте його спочатку клавішами управління курсору, а потім цими ж клавішами при натиснутій клавіші Shift.
3. Задайте крок зміщення рівним 5мм і проробіть ці операції зміщення ще раз.

4. Зробіть копію даного прямокутника (Редактировать-Дублировать). Задайте крок зміщення об’єкту рівним 10.
5. Зробіть багато копій прямокутника вздовж синусоїди.
Вставте нову сторінку CorelDRAW.
7. Побудуйте фігуру схожу на мішень. Для цього спочатку побудуйте круг діаметром 40мм.  
8. Побудуйте інші круги мішені (Вкладинка Размер), зробивши п’ять копій, діаметр кожної з яких менший на 5мм від попереднього. 
9. Інструментом (Кривая Безье) побудуйте горизонтальну лінію довільної довжини (при натиснутій клавіші CTRL). Скориставшись полями панелі атрибутів, щоб привести довжину лінії до 50мм і перемістіть її в центр раніше побудованих концентричних кіл.
10. Побудуйте копію лінії, перпендикулярної до оригіналу.
11. Побудуйте еліпс і повертайте його копію на 9°
12. Фігура схожа на ромашку, складається з копій вертикально розміщеного еліпса висотою 50мм і шириною 10мм. Копіювання дублікату виконуйте поворотом на 90 навколо точки, яка зміщена строго вниз по відношенню до центру рамки виділення на 13мм. 
13. В центрі ромашки побудуйте круг діаметром 30мм. Після суміщання його з центром повороту листочків ромашки натисніть вказівником інструменту білий колір екранної палітри кольорів, щоб не просвічувались кінці листочків.
14. Збережіть документ під назвою “Ромашка”.

Додаткове завдання:
Попробуйте намалювати букет з 5 ромашок!
 

Немає коментарів:

Дописати коментар