неділю, 14 лютого 2016 р.

Урок CorelDRAW № 7. Створення, форматування і редагування текстів

Створення блоку фігурного тексту. Призначений для представлення текстів, відносно невеликих по своєму обєму (до 32000 символів), які можуть піддаватись всім видам перетворення зображень, які є в CorelDRAW10. Об’єкти, які відносяться до цього класу називаються блоками фігурного тексту.

Фігурний текст в CorelDRAW10, будується за допомогою одного інструменту Текст. Після вибору цього інструменту панель атрибутів приймає вид, представлений на рис.
Для того, щоб прискорити процес вводу, можна скористатись вікном, яке з’являється після натискання кнопки режиму вводу і редагування на панелі атрибутів (Рис.1.).
Форматування тексту. Розкриває діалогове вікно, яке дає доступ користувачу до всіх засобів форматування фігурного тексту.
Імпорт. Ця кнопка розкриває вікно, де можна вибрати текстовий документ, вміст якого після завершення імпортування буде вставлено в місце розміщення курсору в наявний до цього моменту текст блоку фігурного тексту.
Опції. Натискання цієї кнопки розкриває контекстне меню, яке дає доступ до допоміжних інструментів роботи з текстом. Команда Выбрать все виділяє весь текст блоку. Друга група команд дозволяє виправляти помилки вибору регістру символів при вводі, здійснювати контекстний пошук і заміну частин тексту. Третя група команд розкриває діалогові вікна перевірки орфографії, перевірки граматики і тезауруса. Четверта група складається з двох команд, які керують відображенням у верхній частині вікна редагованого списку вибору гарнітур і кнопок форматування.

Рис.1. Діалогове вікно Редагування тексту.

Можна робити копію  певного тексту, вибравши інструмент Вибір і виділивши ним блок фігурного тексту і перемістіть його на вільне місце сторінки. Перед тим як відпустити, натисніть правою кнопкою мишки.

Для того, щоб заблокувати текст, натисніть правою кнопкою мишки (коли вона прийме вигляд перехресної стрілки) і заблокуйте його, вибравши відповідну команду (Заблокировать объект) в контекстному меню, яке при цьому відкриється.

Практична робота № 7. Створення, форматування і редагування текстів.


1. Виберіть на панелі інструментів інструмент Текст і через режим вводу і редагування введіть з клавіатури наступний текст, вибравши на панелі атрибутів гарнітуру, яка містить символи кирилиці (наприклад Lucida Console) і встановивши кегль 48, розділяючи рядки натисканням ENTER “Жили у бабуси ”ENTER” Два веселых гуся: ”ENTER” Один – серый, ”ENTER” Другой – белый.  2. Натисніть на панелі атрибутів кнопку режиму відображення символів, які не друкуються.
3. Вставте в текст зображення голуба (після слова (серый)) (Инструменты – Символы и специальные характеристики і, вибравши назву гарнітури Webdings). Перетягніть це зображення мишкою і зменшіть його розмір.
4. У вікні редагування тексту замініть “весёлых“ на “несучих” (Опции – Заменить текст) .
5. Виділяючи окремі довільно вибрані частини тексту, змініть їх кеглі і гарнітури. 
6. Зробіть копію даного тексту і заблокуйте його. Попробуйте стерти заблокований текст. Потім розблокуйте нього (знову через контекстне меню) і знову попробуйте знищити цей текст.
7. Збережіть створений документ в свою папку під назвою “Гуси”.
8. Використовуючи інструмент “Текст” написати привітання в прямокутнику розміром 444х220мм. Тип шрифта – Timeless, розмір – 48.
Хай смiється сонце з голубого неба
Хай троянда перша зацвіте для тебе
Хай в житті твоєму втома відступає
На уcтах усмішка маком розцвітає
Хай для тебе буде гарна кожна днина
Будь завжди весела та щаслива.

9. Інструментом Виділення виділити створений текст і включити команду “Текст” ▬ “Форматировать текст” і встановити наступні настройки: Стиль – Обычный наклонный, Выравнивание – Полное, максимальний інтервал між словами 300%, мінімальний – 60%, максимальний інтервал між символами 200%. Тип ефекту – Буквица, Высота(ст.) – 2
10.Використовуючи меню “Символи”  вибрати відповідний малюнок для поздоровлення. Для вибраного малюнку встановити обтікання текстом об’єкту.

11. Зберегти файл в свою папку під назвою “Поздоровлення”.

Немає коментарів:

Дописати коментар