вівторок, 16 лютого 2016 р.

Урок CorelDRAW № 13 Спеціальні заливки


До спеціальних заливок відносяться основні принципи роботи з однорідними заливками, які освоєнні в попередніх уроках.
Градієнтні і сітчаті заливки. В цю категорію зведені два класи заливок, які володіють загальним признаком: в межах заливаючого об’єкту виділяються деякі “опорні пункти”, для яких фіксується колір заливки, а в проміжках між ними колір “перетікає”, плавно міняючись. В градієнтних заливках в ролі “опорних пунктів” виступають точки, прямі, квадрати розміщені чітко визначеним чином (залежить від типу градієнтної заливки); в сітчатих заливках цю роль грають точки, які розміщені в вузлах сітки. 

Для створення градієнтної заливки частіше всього користуються або інструментом (Интерактивный инструмент заливка) разом з панеллю атрибутів, або діалоговим вікном (Диалог градиентная заливка). Перший варіант більш наглядний, другий дає можливість побудувати схему градієнтної заливки з найбільшою точністю.
 В момент активності інструменту (Интерактивная заливка) поверх об’єктів, що мають градієнтну заливку, виводяться управляючі схеми заливок – сукупність елементів, маніпулюючи якими за допомогою мишки можна міняти зовнішній вид заливки. Основним елементом схеми любої заливки являється її направляюча – пунктирна лінія з стрілкою, яка показує напрямок поширення кольорового переходу (його градієнт).
Управляючі точки градієнтної заливки являють собою квадратики, які розміщені на направляючій градієнтної заливки. Їх колір визначає колір градієнтної заливки в тому місці, де розміщена управляюча точка.

Діалогове вікно (Интерактивная заливка) дає додаткові можливості для достатньо тонкої настройки заливки.
Для того, щоб зняти з об’єкту заливку, потрібно його виділити і натиснути кнопку (Удалить заливку), вибравши цю команду через кнопку на панелі інструментів (Заливка).
Практична робота . Спеціальні заливки.
1. Відкрийте раніше створений файл Sunset.cdr, в якому знаходиться зображення пейзажу.
2. Інструментом (Интерактивный инструмент заливка) назначте об’єкту стандартну двохкольорову градієнтну заливку. Перетягніть пурпурний колір з відповідного зразка палітри  на пунктирну направляючу.
3. Перетягніть оранжевий колір і відпустіть кнопку прямо над пурпурним.
4. Помістіть на небо дві-три зірки. Для цього побудуйте квадрат і через інструмент (Интерактивный инструмент заливка) виберіть градієнтну заливку типу (Квадрат).
5.  Інструментом Вибір зменшіть зірку до потрібних розмірів і перетягніть її на небо.
6. Зробіть масштаб сторінки рівним 400%. Виділіть сонце, потім виберіть (Интерактивный инструмент заливка), а на панелі атрибутів задайте тип (Радиальная). Сонце в центрі повинно розжаритись до білого кольору.
7. Розфарбуйте небо в нічне, задавши для нього таку схему кольорового переходу: від пурпурного до голубого, до синього і чорного. (Градиентная заливка або клавіша F11). 
8. Змініть схему кольорового переходу в градієнтній заливці землі: від світло-зеленого до чорного. 
9. Імпортуйте з моїх документів у цей файл малюнки Следы і Dog.
10. Збережіть малюнок в папку CorelDRAW (Файл-Сохранить).
11. Покажіть виконану роботу вчителю. 

Додаткове завдання:

Скопіюйте малюнок на новий документ і придумайте свої кольорові переходи, розфарбовуючи пейзаж на свій смак.


Немає коментарів:

Дописати коментар