вівторок, 16 лютого 2016 р.

Урок CorelDRAW № 12 Застосування інструментів Піпетка і Черпак.


В CorelDRAW є інструмент Пипетка . На панелі цього інструменту розміщена кнопка ще одного інструменту – Paintbucket  Черпак . За допомогою цих інструментів можна переносити раніше зазначені обводки і заливки на інші об’єкти і заливки на інші об’єкти. Щоб перенести раніше побудовану заливку на інший об’єкт, потрібно:


1.      Вибрати інструмент (Пипетка).
2.      Натиснути мишкою раніше побудовану однорідну заливку.
3.      Вибрати інструмент (Черпак). Якщо перед цим був вибраний інструмент (Пипетка), то можна тимчасово переключитися на інструмент (Черпак), натиснувши і утримуючи клавішу SHIFT.
4.      Натиснути мишкою об’єкт, на який треба перенести заливку. При цьому, в залежності від того, яку форму має курсор мишки в момент відпускання, залежить, куди буде перенесений вибраний піпеткою колір: на заливку або на обводку об’єкту. Якщо прямокутник кольору буде суцільно зафарбованим, то колір буде перенесений на заливку, а якщо цей прямокутник зафарбований тільки по контуру – на обводку об’єкту.
Для того, щоб побудувати два прямокутники з спільною стороною, побудуйте інструментом (Прямокутник) спочатку один прямокутник, а потім скопіюйте його за допомоги клавіші “+” на окремому блоці цифрових клавіш і перетягніть середній маркер верхньої межі рамки виділення копії за нижню межу вихідного прямокутника.  
Практична робота. Застосування інструментів Піпетка і Черпак.
1. Створіть кулю за допомогою інструмента Еліпс.
2. Розгрупуйте, якщо необхідно малюнок.
3. За допомогою інструментів (Піпетка) і (Черпак) червоний колір з однієї частинки кулі перенесіть на іншу частину кулі.  
4. Спробуйте перенести синій колір на обводку кошика кулі.
5. Збережіть розмальований малюнок в свою папку.
6. Створіть новий документ CorelDRAW.
7. Побудуйте інструментом (Прямокутник) прямокутну межу майбутнього пейзажу. Скопіюйте і вставте прямокутник за допомогою кнопок стандартної панелі інструментів і перетягніть середній маркер верхньої межі рамки виділення копії далеко вниз, за нижню межу вихідного прямокутника. Утвориться два прямокутники з суміщеними сторонами – в них зобразіть частини пейзажу, “небо” і “землю”.
8. За допомогою інструменту (Свободная рука)
побудуйте ряд горбів, які перекриваються. Кожний горб будується як замкнута крива, нижня частина якої знаходиться нижче частини горизонту.
9. За допомогою екранної палітри розфарбуйте пейзаж.
10. Щоб сонце сідало за горби, а  не перед ними, виділіть його, а потім виберіть команду (Компоновать-Порядок-Назад на один…).
11. Збережіть документ під назвою Sunset.cdr.



Немає коментарів:

Дописати коментар