середу, 3 лютого 2016 р.

Історія транзистора

              

   Історія транзистора

· Перший портативний радіоприймач мав лише 4 транзистори.
А, наприклад,  перший мікропроцесор Intel містив 2300 транзисторів, в новітніх 4-ядерних процесорах Intel на базі 45-нанометрової виробничої технології, випущених на ринок у листопаді 2007 року, налічується до 820 млн. транзисторів


· Розмір 45-нанометрового транзистора в 2000 разів менший від діаметра людського волосся.
· Понад 30 млн. 45-нанометрових транзисторів можна розмістити на голівці шпильки.
· Перший транзистор, створений співробітниками  науково-дослідного центру  Bell Labs в 1947 році, можна було взяти в руки, тоді як сотні новітніх 45-нанометрових транзисторів Intel можна розмістити на поверхні однієї червоної кров’яної клітини людини.
· Вартість транзистора, інтегрованого на кристалі новітнього процесора Intel, орієнтовно в млн. разів нижча від середньої вартості напівпровідникового транзистора, що став основою інтегральних мікросхем у 1968 році.  Якби ціни на автомобілі знижувалися настільки ж стрімко, сьогодні новий автомобіль коштував би близько 1 цента.


За оцінками аналітиків,щорічно на планеті відвантажуються така кількість процесорів, що містить приблизно 1019 транзисторів. Це приблизно в 100 разів більше від усієї популяції мурах, що живуть на Землі.
                                    Етапи Великого Шляху
Телевізори,автомобілі,радіоприймачі,медичні й побутові прилади, комп’ютери, космічні кораблі й навіть програмовані дверні замки в готелях – напевно, важко собі уявити хоч один складний електронний прилад з тих, що нас оточують,який не використовував би транзисторів. Винайдення транзистора 60 років тому співробітниками науково-дослідного центру Bell Lads стало найважливішим фактором, що стимулював впровадження багатьох інновацій і розвиток технології. Фактично, без транзистора було б неможливим існування практично всієї сучасної електронно-цифрової індустрії. Саме транзистори-малюсінький пристрій, елемент мікросхеми, що діє подібно до мініатюрного вимикача й тим самим дає змогу реалізувати алгоритми обробки інформації, забезпечує феноменальний тріумф комп’ютерів.
У чому ж секрет успіху? Мікроелектроніка неухильно розвивається, постійно збагачуючи інноваціями науково-технічне співтовариство. З кожним новим поколінням технологічних процесів транзистори  стають дедалі компактнішими, швидкодіючим. У листопаді  2007 р. інженери Intel уперше за  багаторічну історію існування напівпровідникових інтегральних мікросхем порушили кремнієву «монополію» у виробництві транзисторів і ввели нові матеріали до структури напівпровідникових компонентів. Це дозволило створити мікропроцесори, що використовують революційну 45-нанометрову виробничу технологію із застосування під затворного ізолятора (діелектрика) на основі гафнію з високим коефіцієнтом діелектричної проникності – high-k, а також металевого затвору, що забезпечує рекордну продуктивність і ефективне енергоспоживання. 

  Що ж далі? Розробники мають намір і надалі розсувати межі можливого за рахунок технологічних інновацій, щоб створювати нові види продукції,здатні якісно змінити наше життя, те, як ми працюємо, відпочиваємо , обмінюємося інформацією.

Немає коментарів:

Дописати коментар